Chi Kung

Effectief werken aan gezondheid en vitaliteit

Chi Kung is een oefenmethode afkomstig uit China die lichaamstraining combineert met bewustwording.
Je krijgt meer inzicht in het functioneren van je lichaam en leert onder verschillende omstandigheden fit én alert én ontspannen te blijven.

Staan als een boom. De kern van de Chi Kung is Zhan Zhuang, wat zoveel betekent als ‘Staan als een Boom’. Door stil te staan in specifieke houdingen kun je op een heel directe manier ervaren hoe je je fysieke en mentale kracht gebruikt en onderzoeken wat je spanningspatronen zijn. Door vervolgens te ontspannen in de spanning, kom je op een diep niveau tot rust. En vanuit hier leer je je natuurlijke kracht en sensitiviteit te ontwikkelen en richting te geven. Deze Chi Kung stijl staat in een lange traditie, is naar Europa gebracht door Master Lam Kam Chuen en naar Nederland gehaald door Peter den Dekker. Door de bijzondere en opvallende resultaten wordt Chi Kung ook in Nederland steeds populairder.

Voor wie? Traditioneel wordt Chi Kung beoefend door mensen die beter willen worden in meditatie, in de gevechtskunsten of in geneeskunde. Daarnaast wordt Chi Kung tegenwoordig ook beoefend voor een betere fysieke conditie, als stresspreventie, voor meer kracht en vitaliteit, voor revalidatie, of voor een betere houding. Het is geschikt voor iedereen met een bepaalde eigen-wijsheid en nieuwsgierigheid naar hoe je lijf en energie functioneren.

Hoe zien de lessen eruit?

In de lessen wordt het trainen van de staande houdingen afgewisseld met bewegende Chi Kung oefeningen. Op een vriendelijke manier trainen we om innerlijke discipline, alertheid en ontspanning bij elkaar te brengen. De beste leermeester is geduld. Wanneer je met een vaste regelmaat traint, ook al is dat maar een kwartier per dag, worden de verbeteringen van lichamelijke en emotionele gezondheid bestendigd. In alle lessen trainen beginners en gevorderden samen. Een ieder oefent op zijn of haar niveau, naar gelang conditie en ervaring.

Het belangrijkste gedeelte van de lessen wordt besteed aan het zelf ervaring opdoen, zodat het geleerde ook daadwerkelijk in de praktijk gebracht kan worden. De lessen zijn losjes, ontspannen en vrolijk van aard, met muziek op de achtergrond en vragen of opmerkingen van leerlingen tussen de uitleg door. Tijdens het oefenen, wordt de uitleg over Chi Kung onderbouwd met stukjes theorie, grappige en/of boeiende verhalen en allerhande materiaal wat helpt aan verdiepende inzichten, zoals bijvoorbeeld anekdotes over ontspanning en harmonie uit het Boeddhisme, maar net zo goed worden ballonnen of kabouterschoenen ingezet….

Wil je een keertje naar een informatieve ‘Open les’, meedoen met een proefles, of meer praktische lesinformatie, kijk dan bij Lesinfo